Trimmen van de vacht van je hond

Niet iedereen is voorstander van het trimmen van de vacht van een hond, maar bij sommige honden is het geen optie en kun je dus niet anders. Als je hond een kortharige vacht heeft, dien je deze ook te onderhouden. Het is niet zo dat alleen de vacht van een langharige hond verzorging nodig heeft natuurlijk. Het kost alleen wel wat meer tijd om ook deze vacht er netjes uit te laten zien. Als je de vacht van je hond goed verzorgt, kun je ook zien dat dit prettig voor je viervoeter is. Hij zal blij zijn als hij aan het begin van de zomer ontdaan wordt van zijn warme winterjas, zodat hij daar geen last meer van heeft als het warmer wordt. Ook voorkom je klitten waar veel vuil in kan komen zitten als je de vacht met regelmaat trimt. Ook borstelen en wassen behoren zeker tot de handelingen die je doet om de vacht van je maatje er zo goed mogelijk en verzorgd uit te laten zien.

Zelf trimmen
Als je wilt dat je hond er piekfijn uitziet, kun je ervoor kiezen om met hem naar de trimsalon te gaan. Daar zullen ze je beestje er als een echte koning of koningin uit laten zien. Dit kost echter wel wat en als je hond er met regelmaat naar toe dient te gaan, kun je ook overwegen om het zelf te gaan doen. Je hebt hiervoor materialen zoals een schaar en borstels nodig, maar ook een tondeuse voor honden kan handig zijn. Hiermee kun je de vacht van je hond eenvoudig en gelijkmatig scheren. En je bent veel eerder klaar dan met een schaar. Misschien dat het de eerste keer niet zo makkelijk is, maar oefening baart kunst en zo kan je hond er ook aan wennen. Niet alle honden vinden trimmen even fijn, maar als je ze er als puppy al aan laat wennen, zullen ze het niet erg vinden. Na het trimmen voelt de vacht voor de hond zelf ook veel prettiger en lichter aan.

Onderhoud van de vacht
Je kunt de vacht van je hond op verschillende manieren trimmen. Als het nodig is, kun je hiervoor een tondeuse of schaar gebruiken en de vacht respectievelijk scheren of knippen. Afhankelijk van de vacht van je hond, kun je verschillende methodes gebruiken. Voor sommige honden heb je niet eens meer materiaal dan een borstel nodig om de vacht netjes te houden. Bepaalde soorten hondenvachten hoef je ook alleen maar uit te dunnen met behulp van een uitdunschaar. Deze methode heeft effileren. Je scheert dan geen grote plukken haar in één keer van je hond af maar haalt alleen heel veel overtollige vacht eraf. Dit voorkomt extra klitten en zorgt er ook voor dat de hond geen last meer heeft van alle losse haren. Bij bepaalde hondenrassen kun je gebruik maken van de techniek van ontwollen: je haalt dan de losse onderlaag van de vacht van je hond af. Dit kun je eenvoudig met je handen doen. Bij het plukken haal je juist de bovenlaag van de vacht af. Verder werkt dat op dezelfde manier als ontwollen.