E-bikes brengen je verder

E-bikes hebben ervoor gezorgd dat de drukte op de Nederlandse fietspaden is toegenomen. Niet alleen in het Limburgse heuvelland zijn ze erg in trek; ook in de uitgestrekte Hollandse polders wordt er graag gebruik van gemaakt. Een route die voorheen op de fiets onoverbrugbaar leek, kan nu makkelijker voltooid worden. Forenzen krijgen er een goed gevoel bij om voor een afstand van een kilometer of vijftien, twintig voortaan de fiets te pakken in plaats van die eeuwige auto. Ze hoeven er bovendien niet veel vroeger voor op te staan dan ze altijd gewend waren. Ze kunnen wegen en paden bedwingen die voorheen uitgesloten waren – éénrichtingswegen en smalle bruggetjes bijvoorbeeld – en rijden met een grote grijns de file voorbij.

Een goed gevoel

Het inwisselen van de auto voor een elektrische fiets – behalve bij onstuimig weer dan – geeft je niet alleen het gevoel goed bezig te zijn voor het milieu; ook zal je conditie erop vooruit gaan. Want, hoewel bij de elektrische fiets het beeld overheerst dat je er niets voor zou hoeven doen en de vergelijking met een scooter snel gemaakt is, is niets minder waar. Je kunt de fiets weliswaar instellen op de maximale trapondersteuning, maar je kunt er ook voor kiezen om deze een beetje te dimmen zodat je ’s avonds bij je gezin kan zijn in plaats van je in het zweet te moeten werken in de sportschool. Hiermee spaar je ook nog eens je accu, aangezien je in dat geval meer energie zelf levert. En ook al gaan je trappers maximaal ondersteund rond, dan nog ben je in beweging.

 

De fiets kiezen die bij je past

In de winkels en op internet heb je de keuze tussen verschillende modellen fietsen. Het model met de verlaagde instap, dat erg in trek is bij de wat ouderen onder ons, wordt tegenwoordig geflankeerd door hippe transportfietsen en sportieve speed pedelecs. Voor fietsen behorend tot die laatste categorie is het dragen van een helm verplicht. Je kunt er immers snelheden van meer dan 45 kilometer per uur mee bereiken. Hiermee ben je pas echt voor dag en dauw op je werk, al brengt het feit dat je er tegenwoordig – net als scooters – de rijbaan mee op moet, wel een veiligheidsrisico met zich mee.

Last, but not least: kies de juiste framehoogte, om fysieke klachten te voorkómen.