Wat is een 3d pen en wat kun je ermee?

Printen in 3d gebeurt al langer dan je denkt, maar nu is het volgende 3d revolutionaire product op de markt: De 3d pen. Voor mensen die nog niet zo goed weten wat 3d is, dit heeft drie meetkundige dimensies. Naast de hoogte en breedte, die je al kende van normale plaatjes op papier, kun je met 3d ook ‘diepte’ creëren. Met 3d pennen kun je nu zelf ook objecten tekenen met diepte, waardoor je bijvoorbeeld handmatig de Eiffeltoren kunt tekenen. Daarna kun je het object dat je hebt getekend van het papier halen en heb je een verhard object van eigen handmatige creatie, echt ouderwets vakwerk in een nieuw jasje dus.

Pas in 2013 kwam de eerste 3d pen op de markt. Sindsdien zijn de ontwikkelingen snel gegaan en kun je al veel meer. Om het ontwerpen in 3d onder de knie te krijgen ben je trouwens wel even bezig. Je kunt 3d pennen bijvoorbeeld op verschillende snelheden laten werken, afhankelijk van hoe goed je er al mee overweg kunt. Voor de 3d pennen worden dezelfde typen filament (plastic) gebruikt als bij 3d printen, namelijk ABS en PLA. PLA geeft een wat meer glanzende uitstraling, terwijl ABS iets matter is. Beide zijn echter zeer goed geschikt voor ontwerpen in 3d.

Wat kan ik ermee?
In het bedrijfsleven, zeker bij ontwerpbureaus, wordt de 3d pen al vaak gebruikt. Je kunt flink los met het product en eigenlijk ontwerpen wat je zelf wilt. Het 3d ontwerpen zorgt ervoor dat je je eigen creativiteit meer tot leven kunt brengen, dus niet meer ontwerpen op de computer, maar tastbare ontwerpen maken die je ook overeind kunt zetten. Dit kan tegenwoordig al met alle mogelijke kleuren of combinaties.

Wil je met dikke of dunne lijntjes tekenen? Dit kun je aangeven met de pen. Het ontwerpen van objecten is lastiger dan je denkt, je kunt namelijk na een bepaalde beweging de creatie niet meer weggummen of terug naar het punt waarvandaan je begon. De creaties die je al op internet ziet verschijnen belooft overigens veel goeds, want er is echt van alles mogelijk. Wil je een presentatie op je school of werk levendig maken, terwijl je ook iets van je eigen creativiteit meegeeft? Dat kan!

Oneindige mogelijkheden
Het gaat zelfs zo ver dat je leuke kettinkjes kunt maken, of een stad helemaal kunt namaken met de 3d pen. Maar je kunt het ook klein houden en een hangertje maken voor aan je sleutelbos, bijvoorbeeld in de vorm van een hartje. De 3d pennen zijn speciaal voor mensen die het geduld ervoor kunnen opbrengen, want op deze manier ontwerpen is moeilijker dan het lijkt. Als je eenmaal ervaring hebt met deze manier van ontwerpen, dan maak je de producten of objecten echter wel een stuk levendiger.